dimecres, 13 de març del 2013

Gravel


Per Xavi

Arriba a casa nostra una nova “modalitat” de ciclisme, o més ben dit, una nova manera d’entendre el ciclisme. L’invent no és ni molt menys nou, de fet ja el practicaven els primers corredors del Tour quan les carreteres asfaltades eren escasses o pràcticament inexistents. Es pot dir per tant que es una tornada als orígens del que avui coneixem com a ciclisme de carretera. Ara se l'anomena Gravel i consisteix en combinar carreteres amb pistes en bon estat. Avui en dia encara ho veiem practicat pels professionals en algunes etapes del Giro, amb el seu sterrato, o en clàssiques de primavera com la Strade Bianche.

Les possibilitats son infinites. Si penseu una mica segur que s’us acudeixen un munt de rutes que fins ara havíeu descartat per no fer mal bé la bicicleta de carretera o que es podien fer massa feixugues per una BTT. Amb l’opció sempre present d’evitar sempre carreteres transitades que d’altre forma serien obligades.



La bicicleta que millor s’adapta a aquest tipus de ruta seria una bicicleta de Ciclocròs encara que hi ha gent que aprofita bicicletes de carretera que es veuen limitades pel pas de roda massa estret. Jo m’he muntat una nova màquina pensada pel Gravel (i també per altres coses). Es tracta d’una Planet-X Kaffenback, un quadre d’acer que és una maravella d’agilitat i de comoditat per fer rutes d’aquest tipus.

El primer cop que vaig tenir coneixement del Gravel va ser veient els vídeos de la marca de roba Rapha on contemplava atònit com els corredors s’hi ficaven a tota velocitat, i sense pensar-s’ho gaire, per pistes de sorra. Em va obrir la ment i vaig pensar, perquè no. Ara que ho he provat puc dir que és fantàstic i zones com l’Empordà sembla que estiguin pensades per practicar el Gravel.






A més ja tenim entre nosaltres una Web dedicada exclusivament a aquesta filosofia de ciclisme (www.gravel.cc) i que, si no estic desencaminat, és pionera en donar a conèixer a casa nostra aquest nou esperit ciclista.



Als Estats Units ja s’organitzen curses com la Almanzo 100 i veient el vídeo penso com m’agradaria ser-hi. Per quan una cursa així a casa nostra? En aquest enllaç teniu un calendari amb alguna cursa de Gravel més.

1 comentari:

  1. això del Gravel és per mi un desconegut. Si més no el terme. Sóc practicant de la Btt i del ciclisme de carretera. Tot i què, bé, t'envio una foto ja que diuen que més val una imatge que mil paraules.
    ;)

    ResponElimina